julbaket fortsätter..
200 g nougat
200 g mandelmassa
150 g mörk blockchoklad
Skär nougaten i fyrkanter, ca 25 st. Rulla dem till bollar och ställ in dom i kylen en stund så de stelnar. Dela mandelmassan i lika många delar och tryck ut till platta rundlar. Lägg en nougatboll på varje och täck runt om med mandelmassan. rulla till dem till släta bollar. Smält chokladen i micro eller vattenbad. Doppa eller rulla kulorna i choklad och lägg på bakplåtspapper att stelna.
Ringla över smält ljuschoklad om du önskar ett fint mönster på din Mozartkulor.
Jag tycker personligen att Saffranssemlor är godare än vanliga. Fast jag föredrar ju allt med saffran. Men det blir mycket mera smak. Jag gjorde mina semlor små, så att man kan äta en utan att börja må illa 😉
Receptet kommer från Arla.
Saffranssemlor :
- 50 g Arla® Svenskt Smör
- 2 1⁄2 dl Arla® mjölk
- 25 g jäst för söta degar
- 1 1⁄4 dl Arla Köket Kesella® kvarg
- 1 pkt saffran
- 2 krm salt
- 1 tsk stötta kardemummakärnor
- 3⁄4 dl strösocker
- 8 dl vetemjöl
- 1 st uppvispat ägg
- 200 g mandelmassa
- 1 dl Arla® mjölk
- 3 dl Arla Köket® vispgrädde
- florsocker
Gör så här:
Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37°. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken. Rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt kvarg, saffran, salt, kardemumma, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 250°.
Arbeta degen på mjölat bakbord och baka ut runda släta bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Pensla med ägg. Grädda i mitten av ugnen 5–7 min. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
Skär av ett litet lock på varje bulle. Gröp ur en del av inkråmet. Blanda det med riven mandelmassa och mjölk. Fyll bullarna med blandningen. Vispa grädden och klicka på bullarna. Lägg på locken och sikta över florsocker.
Mmm så gott med semlor! :D