Cookies!!
Ca 20 st
50 g smör, rumsvarmt
½ dl rapsolja
1 ½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
½ tsk hjorthornssalt
2 ½ dl vetemjöl
Sätt ugnen på 150 grader. Vispa smör, olja, strö- och vaniljsocker pösigt med en elvisp.
Blanda hjorthornssalt och mjöl och rör ner det i smörblandningen. Blanda snabbt ihop allt till en deg. Rulla ca 20 bollar av degen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 20 min. Låt dem svalna på plåten.
40–45 st
100 g smör, rumsvarmt
½ dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1 dl potatismjöl
1 ¼ dl vetemjöl
Garnering
100 g mörk choklad eller ca 100g Nutella
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 175 grader.
Rör smör, florsocker och vaniljsocker till en jämn smet. Tillsätt potatis- och vetemjöl, lite i taget, och blanda ihop allt till en lite lös deg. Spritsa ut degen med en sprits försedd med stjärntyll till längder på en plåt med bakplåtspapper. Grädda längderna mitt i ugnen i 10–13 min. Dela längderna i 3–4 cm långa bitar med en vass kniv direkt när de kommer ut ur ugnen. Låt kakorna ligga kvar och kallna på plåten.
Doppa ändarna på kakorna i smält choklad. Låt kakorna stå en stund i kylen så att chokladen stelnar. Förvara kakorna i en burk med tättslutande lock i rumstemperatur.