Kolapaj med smak av Salmiak och Salt

 
 
I eftermiddag blev vi bjudna på Tacos hemma hos mammsen min.
Jag och Melissa kastade ihop den urgoda kolapajen. Idag smaksatte jag den även med Lakritspulver och Salmiaksalt. Så god så god, så GOD!
Hade kunnat äta upp hel kola krämen 😝.
 
Det gjorde susen med tonen av lätt salmiak och sältan i kolan.
Mm!!
 
 
 

Pajdeg

  • 100 g smör 
  • 3 1/2 dl vetemjöl 
  • 1 - 2 msk kallt vatten
  • Kolafyllning

    • 1 1/2 dl vispgrädde 
    • 1 1/2 dl strösocker 
    • 1 1/2 dl sirap 
    • 200 g smör 
    • Ev. 1 -2 msk Lakritspulver och 1-2msk salmiaksalt

    Till servering

    • Färska bär, Glass, eller Grädde!
  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Pajdeg: Skär smöret i bitar, mixa smöret med mjölet i en matberedare till en smulig deg, tillsätt vattnet. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen i 30 minuter.
  3. Tryck ut degen i en pajform, nagga den med en gaffel och grädda tills den är gyllenbrun, ca 25 minuter.
  4. Kolafyllning: Koka grädde, socker och sirap i en kastrull till 120°C eller 20-30 minuter. Har man ingen hushållstermometer kan man göra ett kulprov för att se om kolan är klar. Droppa lite av kolan i en kopp med kallt vatten. Går kolan att forma till en kula är kolasmeten färdig.
  5.  Skär smöret i bitar och rör ner lite i taget i kolan. Häll upp kolan i pajskalet och ställ i kylskåp så den får stelna.
Ha en fortsatt bra kväll 😊
Cookies, Efterrätt | |
#1 - - Angelica:

Åh vad god den här pajen ser ut! Måste verkligen prova den! Kikar ofta in på din blogg, då du alltid bakar saker som faller mig exakt i smaken :) vill även säga att din blogg är väldigt fin och mysig att läsa :)

Svar: Ja testa den! Du kommer inte att ångra dig 😃 Åh,vad roligt att höra att du gillar min blogg! Kram
Hanna

Upp