Bak-il
Syltgrottor
ca 24 st
200 g mjukt smör
1 dl strösocker
4½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Fyllning
½–1 dl jordgubbssylt ( godast med hemmagjord)
Ugn 200 °
Gör så här
1. Rör smör och socker poröst. Blanda resten av ingredienserna och ta i dem. Rör ihop till en deg.
2. Rulla degen till en längd. Skär i bitar. Rulla till bollar. Lägg dem i småbrödsformar.
3. Fyllning: Tryck en fördjupning i varje boll och klicka i sylt.
4. Grädda mitt i ugnen 10–12 min.
150 g Smör
1,5 dl Strösocker
2 msk Vaniljsocker
1,5 msk Sirap, ljus
3 3/4 dl Vetemjöl
2 tsk Bakpulver
Polly i valfri smak
Börja med att sätta ugnen på 175°C och klä en plåt med bakplåtspapper.
Nyp ihop alla ingredienser utom pollyn till en smidig deg.
Rulla ut degen till tre längder.
Tryck ner Polly i längderna och skjutsa in plåten i ugnen.
När du tagit ut plåten ut ugnen kan du ta en kniv eller gaffel och trycka isär pollyn något.
Låt sedan svalna lite innan du skär dem i snitt.
Marabou & Polly Brownie
100 gram smält smör
2 dl strösocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
1 nypa salt
15 halevrade Polly
100 gram Marabou med valfri smaksättning
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. RÖR ihop alla ingredienser till smeten samt den hackade pollyn.
Häll upp i en bakplåtskläddform med måtte ca 20*25 och ställ in i ugnen i cirka 15 min. Hacka sedan maraboun genast och strössla över. Låt svalna i kylen. Busenkla att göra och lätta att variera efter tycke och smak!
smörstekta äpplen:
3 äpplen
20 g smör
1 msk stött kardemumma
0,5 dl strösocker
vetedeg:
25 g jäst för söta degar
2,5 dl mjölk
ca 9 dl ekologiskt vetemjöl
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
1,5 msk stött kardemumma
100 g smör (rumsvarmt)
kanelfyllning:
150 g smör (rumsvarmt)
100 g mandelmassa
0,5 dl strösocker
2 msk kanel
1 ägg
pärlsocker
mandelspån
Gör så här:
Smörstekta äpplen:
Skala äpplena och kärna ur dem. Skär dem i tärningar ca 0,5 cm i diameter. Smält smöret i en panna. Tillsätt stött kardemumma och socker. Bryn äpplena i några minuter så att de mjuknar lite. Ställ åt sidan och låt svalna.
Vetedegen:
Smula jästen och blanda med 1 dl mjölk och ca 2 dl vetemjöl till en jämn smet. Tillsätt övriga ingredienser och blanda i lite mjöl åt gången tills du har en glansig och elastisk deg. Låt jäsa i 10 minuter. Blanda undertiden alla ingredienserna i kanelfyllningen. Kavla ut degen till en avlång rektangel. Bred på kanelfyllningen och strö över äpplena. Rulla ihop och dela sedan degen i så många bullar du önskar. Lägg i formar på en plåt och låt jäsa under duk i 1,5 - 2 timmar. Sätt ugnen på 200 grader varmluft eller 200 på vanlig ugn. Rör ett ägg och pensla. Strö över pärlsocker och sen grädda mitt i ugnen i ca 8-10 minuter tills bullarna blivit gyllene.
Åh, vad härligt att fylla frysen! Mums så gott allt såg ut! :)