Bak-il

God kväll ☺️
 
Sitter ner i soffan för första gången på hela dagen. Hade egentligen tänkt göra biskviebottnar nu ikväll. Men blev lite lat. Kom just hem från ett ljusparty och hamnade framför Idol istället.
Har haft massa trevligheter och nödvändigheter ända från morgon. Idag har jag inte bakat men det har jag gjort de övriga dagarna. Däremot har jag varit på premiären av Bamsegympan. Så kul!!
Vi missar däremot nästa gång, för då är vi på semester. Men veckan därpå är vi redo igen.
Håller du i dig? Nu kommer en massa bakbilder.
 Det är inte allt jag har bakat, men en del.
Nu när hösten är här så är jag inne i ett riktigt bak-il. Dessutom fyller jag snart år så då är det skönt att ha frysen full.
 
 
 

Syltgrottor

ca 24 st
200 g mjukt smör
1 dl strösocker
4½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Fyllning
½–1 dl jordgubbssylt ( godast med hemmagjord)

Ugn 200 °

Gör så här

1. Rör smör och socker poröst. Blanda resten av ingredienserna och ta i dem. Rör ihop till en deg.

2. Rulla degen till en längd. Skär i bitar. Rulla till bollar. Lägg dem i småbrödsformar.

3. Fyllning: Tryck en fördjupning i varje boll och klicka i sylt.

4. Grädda mitt i ugnen 10–12 min.

Receptet kommer från Hemmets.
 
 
 
 
Sega Polly-snittar
150 g Smör
1,5 dl Strösocker
2 msk Vaniljsocker
2 msk Kakao
1,5 msk Sirap, ljus
3 3/4 dl Vetemjöl
2 tsk Bakpulver
Polly i valfri smak 
 
Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 175°C och klä en plåt med bakplåtspapper.
Nyp ihop alla ingredienser utom pollyn till en smidig deg.
Rulla ut degen till tre längder.
Tryck ner Polly i längderna och skjutsa in plåten i ugnen. 
Gräddas i mitten av ugnen i ca 12 minuter.

När du tagit ut plåten ut ugnen kan du ta en kniv eller gaffel och trycka isär pollyn något.
Låt sedan svalna lite innan du skär dem i snitt.
 
 
 
 

Marabou & Polly Brownie

100 gram smält smör
2 dl strösocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
1 nypa salt
15 halevrade Polly

100 gram Marabou med valfri smaksättning 

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. RÖR ihop alla ingredienser till smeten samt den hackade pollyn.
Häll upp i en bakplåtskläddform med måtte ca 20*25 och ställ in i ugnen i cirka 15 min. Hacka sedan maraboun genast och strössla över.  Låt svalna i kylen. Busenkla att göra och lätta att variera efter tycke och smak!

 
 
 
 
Kanelbullar med äpple och mandelmassa

smörstekta äpplen:
3 äpplen 
20 g smör
1 msk stött kardemumma
0,5 dl strösocker

vetedeg:
25 g jäst för söta degar
2,5 dl mjölk
ca 9 dl ekologiskt vetemjöl
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
1,5 msk stött kardemumma
100 g smör (rumsvarmt)

kanelfyllning:
150 g smör (rumsvarmt)
100 g mandelmassa
0,5 dl strösocker
2 msk kanel

1 ägg
pärlsocker
mandelspån

Gör så här:

Smörstekta äpplen: 
Skala äpplena och kärna ur dem. Skär dem i tärningar ca 0,5 cm i diameter. Smält smöret i en panna. Tillsätt stött kardemumma och socker. Bryn äpplena i några minuter så att de mjuknar lite. Ställ åt sidan och låt svalna.

Vetedegen:
Smula jästen och blanda med 1 dl mjölk och ca 2 dl vetemjöl till en jämn smet. Tillsätt övriga ingredienser och blanda i lite mjöl åt gången tills du har en glansig och elastisk deg. Låt jäsa i 10 minuter. Blanda undertiden alla ingredienserna i kanelfyllningen. Kavla ut degen till en avlång rektangel. Bred på kanelfyllningen och strö över äpplena.  Rulla ihop och dela sedan degen i så många bullar du önskar. Lägg i formar på en plåt och låt jäsa under duk i 1,5 - 2 timmar. Sätt ugnen på 200 grader varmluft eller 200 på vanlig ugn. Rör ett ägg och pensla. Strö över pärlsocker och sen  grädda mitt i ugnen i ca 8-10 minuter tills bullarna blivit gyllene. 
Smakrika och safiga bullar!
 

 
Cookies, Min vardag | |
#1 - - Elise:

Åh, vad härligt att fylla frysen! Mums så gott allt såg ut! :)

Upp